Riktningar

»Höger eller vänster eller de fyra väderstrecken i en dröm kan ge mycket information.«

 Höger: Allt som är till höger ­– kroppsdelar, vägar som svänger eller omgivning – står för den maskulina energin. Den extroverta, utgående  aktiva energin som gör att vi får saker och ting gjort. Där vi deltar i världen och vågar oss på att göra sådant som vi inte brukar.
 
Haltar symbolen på något sätt kan det bero på att energin inte används tillräckligt mycket, alternativt är överbelastad. Allt beror som vanligt på sammanhanget i drömmen. Är den glimrande och stark visar drömmen att kraften mår bra, att du kanske under natten helat den så att du framöver kan ta för dig mer av livet. För att tolka höger rätt kan du alltid jämföra med vänster, hur det såg ut i drömmen.
 
Höger kan också stå för det som anses vara det manliga eller en manlig person. En pappa, bror, vän eller annan relation.
 
Vänster: Allt som är till vänster – kroppsdelar, vägar som svänger eller omgivning – handlar om den feminina energin, den lyssnade, inkännande, introverta och magiska energin. Den som gör att vi kan se mer än det som fysiskt går att ta på, förstå våra och andras känslor, som gör att vi kan resa mellan världarna.
 
Vänster kan också stå för det som anses vara kvinnligt, eller en kvinnlig person. En mamma, syster, vän eller annan relation.
 

Norr: Allt som pekar uppåt eller på något sätt kan symboliseras av kompassens norr handlar om andlighet, om spiritualitet, om vägledning, om kosmos, vårt högre kosmiska jag. När norr på något sätt visar sig i en dröm finns där ofta en viktig vägledning inbakad i drömmen. I ett medicinhjul är norr vitt och symboliseras av kolibrin och elementet luft. Kolibrin hjälper till att hitta den kunskap vi behöver för att förstå våra processer.

Väster: Väster står för den feminina energin, precis som väster.  Här vill drömmen visa att det finns något att lära om våra känslor, något som kan helas genom att vi tillåter oss att släppa taget om det. Som i död och pånyttfödelse. Väster i ett medicinhjul är svart och symboliseras av jaguaren, som hjälper dig att möta det du är rädd för. Elementet vatten är vad som kopplas till väster.

Söder: Det som är söderut i en dröm kan du tolka som det som är här och nu, det som finns i den manifesterade fysiska världen. Det kan handla om kroppen, om pengar och materiella ting, eller helt enkelt om vad som just nu är aktuellt. Söder kan också stå för relationen med jorden och den djupare form av samhörighet som hon erbjuder. I ett medicinhjul symboliseras söder av ormen och den röda färgen. Ormen visar att det är okej att förändras, att ömsa skinn. Söder styrs av elementet jord.

Öster: Öster ut i en dröm bär samma energi som ovan beskrivna höger men det vill framförallt visa vad vi ska ta oss för. Vilka steg vi är redo att ta. I ett medicinhjul symboliseras öster av kondoren, och ibland av örnen. Båda står för förmågan att flya i förväg för att se var den bästa vägen är, att helt enkelt få perspektiv. Elementet är eld och färgen är gul.