Tunga och lätta energier

»Allt vi tänker, säger och tror skapar vår verklighet.«

gräs

En trollkarl i dag är någon som arbetar med illusioner som underhållning. Vi blir lurade att se en situation från ett visst perspektiv och när vi sedan blir visade samma situation ur ett annat, blir vi alldeles paffa. Vi kan inte förstå hur förändringen gick till. Ditt magiska jag vill på flera plan göra samma sak. Det vill visa dig att allt inte är som det verkar utan att det finns åtskilliga sätt att se på vad du kallar din verklighet, att det bakom slöjorna finns en annan verklighet.

Varför då inte en gång för alla dra slöjan från ögonen och låta hela vår verklighet förändras över en natt? Man kan tycka att det vore mest effektivt, men utan tränade ögon skulle vi helt enkelt inte se – och om vi skulle se hade det troligtvis varit för mycket för sinnet att ta in. I stället får vi hjälp med att upptäcka illusion efter illusion. Synen blir klarare och klarare. Att vara sitt magiska jag innebär att aktivt arbeta med sina illusioner.

OLIKA VERKLIGHET – SAMMA LIV

Allt vi tänker, säger och tror skapar vår verklighet. Tänk själv på hur olika du kan uppleva ditt liv. Ena dagen är allt fantastiskt, alla är vänliga, vädret är vackert trots att det regnar, du känner dig öppen och positiv till sinnes. Andra dagen kommer du knappt ur sängen, allt är tungt, det är grått och mörkt och du är så upptagen med att vara olycklig att du inte märker något annat än dina egna känslor. Du ser helt enkelt inget annat än ditt eget mörker.

Du har vaknat i samma säng, du gick till samma jobb och mötte kanske till och med samma människor. Skillnaden är du och hur du uppfattar ditt liv. De känslor som du känner och de tankar som du tänker styr din verklighet. Det betyder inte att det inte är känslor som behöver kännas eller tankar som behöver tänkas. Det betyder bara att du skapar din egen verklighet, utan värdering. Tankarna och känslorna är dina. Den ljusa dagen var allt lätt och du kände dig kanske oövervinnerlig. Den tunga dagen var du ett totalt misslyckande, ett fiasko. Du uppfattar alltså inte bara din yttre verklighet olika utan även din inre.

Skillnaden mellan hur du uppfattade dig själv och livet de olika dagarna i exemplet ovan beror på din sinnesstämning, dina känslor och dina tankar. Den tyngre känslan i kroppen kanske berodde på att du kommit i kontakt med något obearbetat under natten. Sorgen satt kvar för att det tar en liten stund för kroppen att släppa ifrån sig den. Eller så stannade den för att du behövde uppleva den även i vaket tillstånd. Kanske behövde du känna känslan för att förstå lite mer om dig själv.

Oavsett är det lätt hänt att vi genast börjar värdera känslan som negativ, vilket snabbt leder till att vi börjar tänka negativt och på en väldigt kort stund har de negativa tankarna blivit som en självuppfyllande profetia, något vi attraherar mer av. Om vi inte medvetet väljer att skifta fokus blir dagen därefter.

ACCEPTERA DET DU KÄNNER

Känslan av sorg kan i stället få lov att vara kvar i kroppen, utan att vi behöver värdera den. Tvärtom, genom att omsluta den med kärlek och acceptans kan sorgen få lov att värka ut. De insikter som behöver komma kan i lugn och ro dyka upp. Att vissa dagar är tyngre och fyllda av lite tyngre känslor är inget negativt, det är en del av livet och framför allt en del av helandeprocessen. Det är vår benägenhet att värdera som ställer till det för oss.

När vi accepterar att en känsla finns inom oss, vare sig den är direkt kopplad till något som sker här och nu, eller om det är en gammal känsla som vill komma upp – så har den rätt att vara där. I samma sekund som vi säger till oss själva att det är ok slappnar vi av, och när vi slappnar av har även andra känslor möjlighet att ta sig igenom. Helandet kan ske snabbare om även lite förnöjsamhet och tankar av tacksamhet kan få plats. Dagen har därmed en mycket större chans att upplevas positiv – även om det finns en känsla av till exempel sorg i kroppen.

Är det ilska som bubblar kan man möta den på samma vis fast mer med humor än omsorg. Ilskan behöver med all säkerhet få lov att finnas där. Med tillåtandet är risken betydligt mindre att den projiceras på någon annan och vi kan i stället klart och tydligt deklarera att i dag är vi ilskna och att det får lov att vara så. Ilska som inte trycks ner eller förkläs till något annat, är en frisk och härlig kraft som kan användas till något positivt under dagen.

DISKUSSIONSFRÅGOR

1. Kan du minnas en dag när allt verkade tungt och grått? Välj en dag när inte något tungt har hänt, utan när det mest var din känsla, och en annan dag när allt kändes underbart. Om du sedan tar en stund och verkligen går in dessa två händelser, kan du notera hur mycket som är samma. Du är samma, din bostad kanske, din eller dina relationer, samma cykel, samma buss, kanske samma ytterplagg…och så vidare.

Hur kan dessa två händelser kännas så annorlunda? Det finns inget givet svar, du ska bara titta närmare på vad som händer och hur det påverkar dig.