Med kroppens hjälp

»All form av motion där du fokuserar på kroppen är bra.«

​Precis som under den meditativa promenaden finns det mekanismer i kroppen som snabbt kan återställa närvaron och balansen. Längs ytterkanten på öronen sitter det akupunkturpunkter som är kopplade till resten av kroppen. Om du rör vid dem kan du känna hur energin rusar ner till tårna. Om du därefter rör vid dina överarmar, som har liknande punkter, som om du frös och gjorde en åkarbrasa (inte en där du slår på armarna för att få upp värmen, utan snarare drar händerna upp och ner längs med överarmarna), kan du på samma sätt känna att energin åker ända ner till fötterna, ner genom benen.

Eftersom denna teknik är så otroligt effektiv är det min (Lees) personliga favorit. Prova gärna nu direkt. Dra först över öronen och sedan över armarna. Upprepa några gånger om det behövs.

HÅLL KONTAKTEN

Närvaron i kroppen är ett fantastiskt sätt att uppleva kontakten och relationen med Moder Jord. Om du vill föreställa dig henne i människoform kan du känna hur hon underifrån håller fast i dina anklar. Som om hon mycket bestämt påminner dig om att du är trygg med henne. Att hon vill att du ska vara här.

Du kan också tänka dig att hon under marken, eller golvet, där du går håller sina handflator upp mot dina fotsulor och rör sig samtidigt som du. Båda dessa övningar ger en stark känsla av samhörighet med henne.

FOKUSERA PÅ KROPPEN 

Att dansa eller älska är också två utmärkta och trevliga sätt att grunda sig på. Både dansen och sexakten kan göra att allt fokus hamnar i kroppen. Du blir närvarande, pulsen blir högre och förhoppningsvis gör det dig samtidigt glad. All form av motion där du fokuserar på kroppen är bra.

Daglig meditation är oslagbart när det gäller att hålla sig grundad. Det räcker att sitta en kvart om dagen eller fem minuter upprepade gånger under dagen för att komma i balans. Meditationer där du fokuserar på chakrasystemet, din högra respektive vänstra sida och sedan avslutar med att känna dig centrerad är speciellt bra. Genom en sådan meditation ger du dig själv möjlighet att få allt på plats.

Även yoga, som är ett system där man genom olika fysiska ställningar, andnings- och avslappningsövningar skapar balans mellan kropp och själ, är ett utmärkt sätt att hålla sig på jorden. Att bara göra ett par yogaövningar om dagen hjälper oss att stanna kvar i kroppen och att vara närvarande. Tai chi är ett annat rörelsesystem som är bra för att träna närvaro. Allt som gör att du fokuserar på kroppen är bra.