Tvivel och glömska

»När något händer som gör att egot tar över är det lätt att tvivlet blir starkare än tilliten.«

Tillit har olika nivåer. Man kan bestämma sig för att tro på att det finns mer i livet än vad som syns just nu. Det är första steget. Denna form av tillit stöter dock ganska lätt på motstånd i form av tvivel och glömska.

En ljus och positiv dag, i samtal med en god vän kring andlighet, tillit och det magiska eller när du läser i en bok som inspirerar till insikter kring livets djupare dimensioner, är det lätt att känna tillit. Det känns så självklart att det finns mer, att vi är medskapande och att kärleken är större än all rädsla i världen. Den tillit som flödar in lyser upp och skapar nya plattformar.

En annan dag händer något som väcker gamla känslor och ett välbekant scenario spelas upp. Kanske en konflikt på jobbet, oro kring en prestation eller för relationen med en partner eller ett barns välmående. På denna nivå är oron starkare än tilliten. Vi har helt enkelt inte blivit överbevisade tillräckligt många gånger. Vi har inte tillräckligt ofta, i pågående situation, tvingat oss att ta ett steg åt sidan, för att på så vis släppa in tilliten. Därför är oron starkare och tvivlet tar över. Vi orkar inte bära känslan av inre lugn utan vi ger upp inför en starkare känsla av oro.

När något händer som gör att egot tar över blir därför tvivlet starkare än tilliten.  Resonemang kring allt som kan gå fel blir mer högljudda än tillitens lite mjukare röst. Så är det, och det är helt i sin ordning. Det enda som är viktigt att förstå, är att det inte behöver vara så – att det går att förändra. Tillit är en träningssak.

LÄTT ATT GLÖMMA UTAN PÅMINNELSER

Glömskan inträffar när vi inte kontinuerligt är medvetna om allt det magiska, utan bara stöter på det då och då. Mellan varven tenderar vi att glömma. På en nivå gör det tillit till en färskvara. Motvikten är att införa mer magi i vardagen. Genom att sakta men säkert stärka upp den egna inre världen fylls den yttre med tecken, magi och vägledning. Kanske kommer nya vänner att dyka upp, vänner som tycker om att prata om drömmar och symboler, som vill förstå ursprunget till en känsla i stället för att hitta någon att skylla den på – något som ger helt andra diskussioner, och vänner som inte tycker att du är konstig som vill ta ett kliv åt sidan för att se vad som händer inom dig när du stannar upp.

DISKUSSIONSFRÅGOR

1. Hur närvarande är ditt Magiska Jag i livet? Vem kan du prata med om din andlighet? Vilka i din närhet gör att du väljer att tysta ner det inom dig?