Meditera mera

»Kroppen är magisk precis som du!«

Att meditera kan betyda väldigt mycket och det finns inga måsten eller regler. Så länge det handlar om att slå ner på takten och kommer ur sinnets upprepande tankar så är det en meditation. Det kan lika gärna vara en stillsam promenad, en löparrunda, att stirra tomt framför sig, att göra exempelvis yoga, tai-chi eller kroppsskanning, själv eller med hjälp av en kroppsterapeut – som att sitta stilla och med andningens hjälp vända sitt fokus inåt, med eller utan musik eller en guidande röst.  

Det handlar om en vilja att stänga av bruset och ge kroppen en chans att komma i balans. 

Har man gjort på ett visst sätt under en lång tid och önskar komma djupare, då är det bra att byta rutin. Brukar du finna lugnet av till exempel springa kan det vara intressant att istället/också börja lyssna på en guidad meditation som tar dig på en spännande resa inom dig. Brukar du bara göra yoga, kan du prova att sitta still och låt andningen stretcha kroppen från insidan. Och så vidare.

NYA RUTINER

Du har redan fått två meditationer, den avslappnande Prata Ner & Upp, och Lees favorit Rotchakrameditationen. Den första gör du när du känner för en riktigt lång stund av avslappning och rotchakrameditationen kan du med fördel göra dagligen.

Här får du ytterligare en meditation som är instrumental, men som du också kan använda till att bara sitta och ha fokus inne i kroppen. Andas och låta kroppen guida dig dit du ska. Bara fortsätt att andas och acceptera vad än som dyker upp, vare sig det gäller envisa tankar eller känslor. Det kan även vara kroppen som vill vara med och kommunicera, och gör det genom att olika symtom kan blossa upp. Som smärta i en axel, eller ett tryck över hjärtat eller via en spänd nacke. Lita på processen och bara sitt kvar och andas. Kroppen är magisk precis som du!

Bomullsmeditation - instrumental

med Lee Seger med musik av Elsa Esmeralda Hedberg.

DISKUSSIONSFRÅGOR

1. Vad betyder meditation för dig? Varför gör du det?/ Varför gör du inte det? Skriv ner dina svar och förklara dem grundligt som om du pratade med en intresserad vän.

2. Kan du tänka dig att under denna utbildningen sitta 10-15 minuter per dag? Antingen med rotchakrameditationen, den instrumentala du fått här, under tystnad eller förstås med andra ljud du tycker om. (Du kan söka på Spotify/ Youtube för att hitta olika instrumentala meditationer.)

3. Om du vill dela något kring dina tankar och upplevelser vad gäller meditation så kom till vår Facebook- grupp och berätta!!! Där kan du också ställa frågor som kan uppstå när man börjar meditera.