Föra drömdagbok

»Ju fler drömmar du skriver ner, desto fler kommer du att komma ihåg«

Att minnas sina drömmar är en träningssak. Precis som med allt annat ökar intensiteten när du fokuserar på dem. Vi rekommenderar alla varmt att ha en drömdagbok liggandes bredvid sängen. Sover du med en partner som vaknar lätt kan du skaffa en lampa som låter dig rikta ljuset. På så vis ger du dig själv större frihet att även om du vaknar mitt i natten, tända lampan och skriva ner din dröm. Det är lätt hänt att du tappar en del av den om du väljer att gå upp för att sätta dig och skriva. Ännu mer tappar du förstås om du väljer att skriva ner drömmen nästa morgon.  

Ju fler drömmar du skriver ner, desto fler kommer du att komma ihåg. I början kanske du bara skriver ner ett par ord. Det räcker, för med den handlingen visar du att du har en intention att minnas dina drömmar och drömmarna kommer att anstränga sig för att vara tydligare och hålla sig kvar längre. Ditt undermedvetna har fått en signal om att du är intresserad och vill fokusera på dina drömmar.

GÖR SÅ HÄR

Ett bra sätt att arbeta med sina drömmar är att skriva ner själva drömmen på höger sida av bokens uppslag. Även om drömmen fortsätter över flera sidor, skriver du den på den högra sidan. Den vänstra är för dina analyser. Skriv som det faller sig. Kanske börjar du med att skriva ”Jag kommer inte ihåg så mycket men …”. Något som du kommer att le åt när du efter en stund inser att du fyllt fyra sidor i boken.

I din dröm kan du, medan du skriver, inse att det du drömde speglar något som du kanske såg på tv kvällen innan, varit med om eller hört talas om. Det kallas för dagsrester. När du upptäcker en sådan skriver du helt enkelt dagsrest inom parentes (dagsrest). Det betyder inte att det är oviktigt. Ibland finns det en anledning till att vi behållit det i vårt medvetande men andra gånger kan det bara vara en inramning för drömmen. Något som dyker upp för att det ligger kvar i medvetandet.

Högst upp på den vänstra sidan av uppslaget skriver du de känslor som drömmen gav dig. Kanske känner du dig upplyft, glad, inspirerad, orolig, arg eller rädd. Eller lite av varje. Censurera inte utan skriv bara ner själva känslan. Tänk inte att den på ett logiskt vis ska höra ihop med innehållet i drömmen. Ibland skriver du kanske ner din känsla efter att du skrivit ner hela drömmen, eller så gör du det under tiden du skriver, för att känslan är så tydlig i dig.

Efter att du skrivit ner hela drömmen har du kanske fått några idéer kring vad den handlar om. Skriv det som andra punkt på den vänstra sidan. Det kan bli en mening men det kan också bli en längre förklaring. När du skriver ner din dröm börjar du samtidigt analysera den, vilket innebär att du låter drömmen ta dig djupare ner i ditt undermedvetna. De tankar kring vad drömmen ville säga dig är det som nu dyker upp inom dig. När du skriver ner dem, blir de ännu tydligare för dig.

Det händer alltid något när vi skriver. Vi lyfter fram det som finns inom oss och placerar det utanför oss. Väl där är det lättare att se saker och ting från flera olika håll. Det är samma sak som när du går till en terapeut eller pratar med en god vän. Du tillåts att utan värdering eller censur plocka fram det som finns inom dig.

NÄSTA STEG

Nästa steg är att plocka isär drömmen och analysera den del för del. Som du vet kan drömmar vara väldigt konstiga. Allt det konstiga kommer någonstans ifrån och lyfter man bort dagsresterna är det ditt sätt att kommunicera med dig själv. När du tolkar symbol för symbol kommer du oerhört mycket djupare in i dig själv. Det hjälper dig både att förstå drömmen på ett annat sätt och att förstå dig själv och din egen inre symbolvärld bättre. Universum (det vill säga vi) kommunicerar i symboler. Ju mer vi förstår våra egna, desto lättare är det att ta emot vägledning.

För att tolka symbol för symbol går du tillbaka till den högra sidan. Det första ord som du känner kan stå för något annat stryker du under och skriver det sedan på vänstersidan. Kanske drömde du att du var ute och körde bil men att du satt på passagerarsidan och att bilen körde väldigt fort. Första ordet kan då bli bil. 

Alla fortskaffningsmedel handlar om hur vi tar oss fram i livet. Blunda och försök minnas vilken färg bilen hade, vilket skick den var i och kanske vilken årsmodell. Färgen kan ge en idé om vilket chakra det handlar om. Varje chakra har en egen färg och när den färgen dyker upp kan du förstå vilken sorts psykologisk aspekt det handlar om. Skicket och åldern på bilen ger dig en idé om hur du ser på din egen förmåga eller möjlighet att ta dig framåt. Kör du till exempel en riktigt skruttig bil – men är strålande glad och kör fantastiskt bra – kan du kanske tolka det som att du har lärt dig att uppskatta det du har. Kör du den illa och skäms, ger det en annan signal. 

Nästa ord blir passagerarsida. Det kan betyda att du inte känner att du styr ditt eget liv. Eftersom vi har högertrafik innebär det att passagerarsidan är till höger i bilen. Höger står för det maskulina. Kanske behöver du aktivera din maskulina energi och själv ta över ratten? Eller så kan det stå för att det finns en manlig person som du upplever hindrar dig i din egen förmåga att ta dig framåt.

Farten kan signalera att du tycker att ditt liv går för fort och att du inte har möjlighet att kontrollera det. Dessa tolkningar får oss nästan att utgå ifrån att känslan i drömmen var obehaglig. Om det i stället var så att din känsla var upplyftande med en stark känsla av frihet kan drömmen vilja visa dig att du skulle må bra av att låta någon annan styra ett tag. Att du kan luta dig tillbaka och njuta av farten. 

Nu har du fått väldigt mycket information av en dröm som bestod av en mening eller två. Nu är det dags att ge drömmen en rubrik. Du skriver rubriken överst på den högra sidan. Med några få ord ringar du in hur du har uppfattat drömmens budskap.

ANVÄND KORTEN

Lees healingkort är utmärkta att använda till fördjupad drömtolkning. Du drar helt enkelt ett kort för varje symbol och kortens innebörd ger dig ytterligare en dimension av förståelse. Det är både roligt och simulerande. Skriv ner både vilket kort du drog och hur du tolkar det.