Speglingar

»När vi drömmer om någon annan ska vi fråga oss själva vad personen står för.«

Ibland drömmer vi om andra människor och vid en första tanke tror vi gärna att det handlar om just den personen. Oftast är det dock oss själva det handlar om. Personen finns med för att hjälpa oss att förstå en sida av oss själva som vi kanske inte normalt tänker på. När vi drömmer om någon annan ska vi därför fråga oss själva vad personen står för. Kanske är det en gammal klasskamrat som var tyst och blyg, en kollega som du tycker är självupptagen eller en god vän som du tycker mycket om.

 Den blyga klasskamraten vill kanske visa på en blyg sida hos dig själv. Antingen en sida som du förtränger eller en som får för stor plats. Den självupptagna kollegan kan vilja få dig att se din egen självupptagenhet och resten av drömmen kanske visar på vilket sätt den kommer till uttryck. Den goda vännen kan vilja påminna dig om allt det fina inom dig. Kanske har du varit för orättvis mot dig själv och kritiserat dig själv för mycket.

Du kan också fundera på vilken sorts känslor de olika personerna väcker. Retar du dig på den blyga, är du avundsjuk på den självupptagna, känner du saknad efter vännen? Om du retar dig behöver du antagligen acceptera och omfamna din egen blyghet. Är du avundsjuk behöver du nog titta på ditt eget självvärde och saknaden kan betyda att du behöver låta din självkärlek få mer utrymme.

EN KÄLLA TILL KUNSKAP

Andra människors delaktighet i våra drömmar är en källa till kunskap och vi kan använda dem till att fördjupa kunskapen om oss själva. Ibland handlar dock drömmen om den fysiska personen och då kan det handla om hur relationen ser ut, vad vi behöver förstå om den. Fortfarande är inte personen egentligen inblandad utan det handlar om din relation. Om du är tveksam på vilket det är, om det är en spegling eller som symbol för dig själv i er relation, kan du muskeltesta.

Ytterst sällan drömmer man sanndrömmar om andra människor, men det händer. De brukar vara väldigt annorlunda och väldigt tydliga med att det inte är en vanlig dröm utan något som ska tas på allvar på ett annat sätt. Känner du dig tveksam efter en sådan dröm så muskeltesta och be om fler tecken under dagen.

DISKUSSIONSFRÅGOR

1. Kan du minnas en dröm där någon person från ditt vakna liv varit med? Om du nu i efterhand funderar på vad den personen står för, för dig och vad hen skulle kunna spegla i dig – vad kommer du fram till då? Fortsätt gärna med fler personer, vare sig du drömt om dem eller ej. Det kommer garanterat att ge dig intressanta funderingar.