Samtalet

»Oavsett vilka utgångspunkter klienten har så är vi hela tiden stödjande och uppmuntrande.«

Välkommen fina du du in till det första inlägget som handlar om att coacha andra. Allt du lärt dig i tidigare inlägg är grunden för vad du sen kan lära ut. Det är därför viktigt att du funderat igenom allt innan du går vidare här. 

All coachning handlar om att lyfta fram klienten, att få den att känna sig trygg nog att våga undersöka sådant som den innan inte vågat närma sig. Just det här steget handlar om att hjälpa klienten att utforska sina rädslor och farhågor vad gäller att utveckla sin andlighet. Det handlar också om att få klienten att landa i en härlig känsla av att det är värt att chansa på att tro. Kan du dessutom få personen du har framför dig att inse hur viktig just han eller hon är – då har du verkligen gjort ett bra jobb!

DET FÖRSTA SAMTALET

Vid detta första samtal tar vi upp frågor kring klientens andlighet och huruvida man har kommit ut ur den andliga garderoben eller ej. Kanske är det bara ett litet hörn av den där garderoben som behöver belysas och bejakas för att klienten ska känna sig någorlunda trygg i att utforska det nya? Kanske känns dessa tankar utmanande och svåra?

Att prata om hur det började för just din klient är också en bra start och vad det var som gjorde att hen blev nyfiken på att utforska sin andlighet. Här berättar du också om de olika drivkrafterna. Din klient kommer garanterat att känna igen sig i det ena eller det andra. 

Vi pratar om att vara ”flummig” inte är speciellt flummigt, utan istället en nyfikenhet på ett annat synsätt och att använda sig av den inre kunskap som vi alla på något sätt har.

Oavsett vilka utgångspunkter klienten har så är vi hela tiden stödjande och uppmuntrande!

Som du förstår är det ju då väldigt viktigt att veta vad du själv står! Genom att vara trygg i dig själv har du heller inga behov av att värdera eller döma. Om vi har saker som vi inte har tittat på själva – till exempel på hur religionen påverkat oss, eller vad vi tänker om vår egen andlighet – kan klienten få oss att känna oss obekväma, och därmed blir vi osäkra i vår roll. 

»Det gäller att vara lyhörd för var din klient är i processen, att skynda fram brukar aldrig bli bra. Istället undersöker vi mjukt och försiktigt de här frågorna tillsammans. Allt är okej!«

DU ÄR VÄRDEFULL

 Just detta med att få sin klient att känna sig viktig och värdefull är så oerhört väsentligt. På ett samtal hinner man förstås inte ta upp allt som vi belyser här. Men om du förstår var vi är i förändringen, och det skifte vi går igenom, kommer du att kunna förmedla detta med några enkla meningar till din klient. 

Det blir en djup trygghet för din klient att förstå hur viktig hen är för den fortsatta utvecklingen och att den inre resan automatiskt kommer att påverka omgivningen. Vi pratar också om att klienten inte är ensam utan att miljontals andra människor också har påbörjat liknande processer. Vi är inspiratörer och tillsammans utforskar vi hur vi vill att världen ska se ut för kommande generationer. Viktigt är att förmedla att vi alla gör precis samma resa, även du som coach. 

VAD ÄR DET VI LÄMNAR?

Detta med att förstå patriarkatets påverkan och vad en balans mellan feminina och maskulina energier egentligen betyder, är ju förstås en väsentlig del i vårt förändringsarbete och något vi på ett balanserat sätt ska kunna förmedla till våra klienter. Alla vet inte hur historien egentligen har sett ut och vilka möjligheter vi har.

Jag, Sanne, fick själv en helt annan bild av historien och patriarkatet när jag läste trilogin om Freja, Saga och Idun av författaren Johanne Hildebrandt. Det är en underbar och andlöst spännande berättelse fylld av lidelse och magi. Den utspelar sig under bronsåldern i Sverige för 2700 år sedan och beskriver en värld fylld av bortglömda drottningar, legender och hjältinnor och hur hon ser på hur allt egentligen började.

Känner du att du också vill veta mer om detta så rekommenderar jag dessa böcker varmt. Att läsa skönlitterärt sätter ju igång vår egen fantasi och öppnar upp för vår inneboende kunskap. Vad tycker du bäst om att läsa? Facklitteratur eller skönlitteratur? 

ANVÄND KÄNSLORNA

Slutligen vill jag nämna något om hur viktiga känslorna är i det coachande samtalet. Själv jag pratar gärna utifrån känslor och vill verkligen att kunden ska reflektera över sin känsla när vi samtalar. Jag ställer frågor som:

Hur känns det när vi pratar om detta?

Var i kroppen känns det?

Vad får du för inre bilder när vi pratar om detta?

Frågor om hur det känns och var i kroppen känslan sitter, hjälper klienten att vara mer närvarande i sin kropp, i motsats till att försöka tänka ut allting.  Vissa har lätt för att se bilder, andra har lättare för att utgå från sina känslor. Följ respektive klients sätt att utrycka sig och uppleva.