Symboler och arketyper

»Kvinnan skrattade mjukt och sa att det enda han behövde göra var att be skogen visa honom vägen tillbaka.«

Att tolka sin vägledning är en träningssak. Precis som att tolka sina drömmar är det något man lär sig mer av ju mer man gör det. Se det som ett nytt språk som du vill lära dig. Det finns massor av glosor som någon har bestämt betyder en viss sak. Dem kan man lära sig, eller slå upp vartefter. Tricket är ju att sätta ihop och använda dem i en mening, så att man kan göra sig förstådd eller förstå vad någon annan vill säga.

Precis som med glosorna finns det generella betydelser för en massa saker. De kommer från ett kollektivt medvetande, vilket innebär att det finns tillgängligt för oss alla, på ett djupare plan. Du kan se det som en kunskapsbank som skapats genom tidernas samlade erfarenhet. Se det som en reseparlör eller att du med dig har ett bibliotekskort som ger dig tillgång till en väldig massa kunskap.

 

KOLLEKTIVA SYMBOLER

De kollektiva symbolerna och deras betydelse finns överallt. Sagorna är fyllda av dem. Alla dessa muntliga berättelser har varit ett av de främsta sätten att bevara och föra vidare kunskap. Symbolerna är desamma men våra tolkningsreferenser har med tiden förändrats, främst under de senaste århundradena. Sagornas innehåll med passiva prinsessor och aktiva prinsar blev i stället ett sätt att beskriva önskvärt beteende hos flickor och pojkar.

Egentligen beskriver sagorna den så oerhört viktiga balansen mellan den feminina lyssnande och inkännande energin och den maskulina strukturerade och agerande energin. Två energier som är en del av oss alla. Sagornas bröllop handlar om balansen mellan dessa två. Prinsen och prinsessan är alltså samma person och äventyren de får uppleva eller svårigheterna de får utstå, speglar de utmaningar vi har för att kunna resa oss upp från rädsla och osäkerhet. I sagorna finns ledtrådar.